Följande rätter kan med fördel ätas
till vilken kötträtt som helst. Mörka rödgula pumpor eller squash är mycket
rika på A-vitaminen. De innehåller lika mycket karotin som morötter.
Fylld squash: Skölj
vintersquashen, dela den på längden och rensa bort kärnorna. Ånga den
uppochnervänd i en långpanna med ca 1 cm vatten i 200 grader tills den är
mjuk, 35-40 minuter (eller vid högsta effekt i en mikrovågsugn 10-20 min
beroende på storleken). Vänd och fyll den med köttfärs eller annan
valfri fyllning.
Kanderad squash: Ta lite smör
och brun farin ovanpå och grädda ännu en stund tills sockret har smält.
Smakar jättegott och är ett bra alternativ till potatismos.
Squash med äpplemos: När
vintersquashen är mjuk, ta lite smör och brun farin samt fyll den med ca 1
dl het äpplemos. Grädda en stund till och ta gärna lite vinbärsgelé
ovanpå.
Squash med korv: När
vintersquashen är mjuk, ta lite smör och klicka lite honung på. Fyll den
med stekta prinskorvsbitar.
Squash med lök: När
vintersquashen är mjuk, salta och fyll den sedan med 5 dl små syltlökar
eller kokta lökar och 1 dl hackade valnötter. Blanda 1 dl ljussirap, ¼
tsk salt och ¼ tsk kanel och slå över fyllningen. Grädda en stund till i
225 graders värme.
Smält margarinet i en glasform och
lägg i saltet (salta ej direkt på squashen, då man får bruna fläckar).
Lägg i squashen i tunna skivor. Täck med lock eller plastfolie och ställ i
mikrovågsugn på högsta effekt i 5-10 minuter eller tills squashen är mjuk.
Den goda squashen smälter sen i munnen!
Som variation kan man lägga i
tomater och lök. Rätten är då härlig att både se och smaka på.