Louie’s Pumpkin Patch
|
Squash och pumpa kan med fördel användas i en huvudrätt. Man får protein från kött, ost eller bönor.
Nytt recept!Louie’s
gryta
|
vintersquash/pumpa (ca 800 g) |
salt enl. smak |
3 stora morötter, skivade |
kryddor |
1 stor lök, hackad |
1 dl kornris |
1 paprika, hackad |
½ dl Kikkoman soja |
3 själkar blekselleri |
rapsolja till stekning |
Dela vintersquash/pumpa och ta
bort kärnor. Skala inte, men skiva i ca ½ cm skivor och dela i mindre bitar.
Steka grönsakerna och krydda enl. smak, t.ex. barbeque (BBQ) grillkrydda. Tillsätt
kornris och låt puttra en stund tills kornriset sväller och tar upp vätskan.
Prova gärna följande recept:
TIPS:
Uteslut köttet för att göra följande recept till vegetariska rätter.
3 gula lökar |
2 vitlöksklyftor |
400 g zucchini, skivade |
2 tsk basilika |
1 burk krossade tomater |
1 tsk fänkål |
2 gröna paprikor |
100 g feta (fårost) |
1 gul paprika |
50 g riven ost |
1 röd paprika |
matolja |
Strö salt över zucchiniskivorna för
att dra ut så mycket vätska som möjligt och låt vattnet rinna av. Hacka
paprikor och lökar, finhacka vitlöken. Fräs löken och paprikorna i en
stekpanna. Smula fetan och blanda med den rivna osten. Blanda grönsakerna,
kryddorna och 2/3 av ostblandningen. Lägg i en ugnssäker form och strö över
resten av osten. Grädda i 200 grader i ca 35 min. Smakar gott som vegetarisk
huvudrätt eller till en kötträtt.
5 dl pumpa i tärningar |
1 hackad lök |
2 rivna morötter |
2 msk smör |
½ dl ris |
Koka riset. Fräs ingredienserna i en
stekpanna ca 10 minuter. Lägg sedan dessa i en ugnssäker form. Blanda
följande och lägg ovanpå:
2 ägg |
3 dl mjölk |
½ tsk salt |
¼ tsk paprika |
1 dl
riven ost. |
Chili con pumpa ser så här gott ut. Laga gärna dagen innan, då det smakar ännu bättre när kryddorna trängar igenom. Värm upp och servera! Jag använde Delica, som med sin tunna skal behöver inte skalas. Skalet bidrar till färgsättningen av rätten samtidigt som det ger tuggmotstånd.
5 dl hackad squash (pumpa) |
1 tsk kummin |
2 dl hackad lök |
1 tsk oregano |
vitlök efter smak |
½ dl persilja |
1 grön paprika |
matolja |
1 burk krossade tomater |
salt |
1 tsk chilipulver |
peppar |
5 dl vita bönor (på burk eller
kokta) |
|
Stek squash, lök, vitlök och paprika
i lite matolja tills de är mjuka. Tillsätt krossade tomater samt kryddor och
sjud i ca 10 min. Blanda med bönorna.
Serveras varmt med bröd eller ris och
gärna med riven ost eller créme fraiche ovanpå.
1 kg zucchini, i skivor |
salt |
Köttfärsröra: |
Sås: |
1 lök |
3 dl yoghurt (naturell) |
smör |
3 ägg |
400 g blandfärs |
1 dl
riven ost |
1 burk krossade tomater |
1 msk smör |
2 msk tomatpuré |
|
½ dl torrt vitt vin eller citronsaft |
|
2 tsk salt |
|
½ tsk paprikapulver |
|
2 kryddmått vitpeppar |
|
1 tsk smulad rosmarin |
|
Smörj en ugnssäker form och lägg i
de avrunna zucchiniskivorna. Slå över köttfärsröran samt såsen. Strö
gärna lite extra riven ost över och grädda i 175 grader i ca 45 min.
500 g köttfärs |
1 burk champinjoner |
1 lök |
1 burk krossade tomater |
½ tsk salt |
3 msk tomatpuré |
vitlök |
ost till gratinering |
½ tsk oregano |
1 zucchini squash, skivad |
Fräs
köttfärs och lök i en stekpanna. Krydda efter behag eller som ovan. Blanda i
champinjoner, krossade tomater och tomatpuré. När köttfärssåsen är klar,
lägg squashskivorna ovanpå. Strö på osten och låt puttra över svag
värme tills squashen är mjuk, ca 5-10 minuter. Ät och njut.
½ spaghettipumpa |
2 dl riven ost |
4 dl mjölk |
100 g tärnade skinkbitar |
2 msk vetemjöl |
2 dl frysta ärter |
½ tsk salt |
|
Halvera
spaghettipumpan på längden. Ta bort kärnorna. Lägg pumpan uppochner vänd i
en ugnsäker form och fyll på ca 3 cm vatten. Ångkoka ca en halvtimme i ugnen
(175o C) eller 10-15 minuter i mikron. Koka inte för länge.
Under
tiden som spaghettipumpan kokar, gör en vitsås av mjölk, vetemjöl och salt.
Blanda ner skinktärningar och ärterna.
Vänd
pumpan uppåt och dra en gaffel genom pumpan för att lossgöra spaghettistränger.
Blanda såsen med spaghettisträngerna och servera rätten med
pumpaskalet som en skål
1
stor zucchini squash |
1 burk krossade tomater |
500 g köttfärs |
3 msk tomatpuré |
1 lök |
½ tsk oregano |
½ tsk salt |
ost till gratinering |
vitlök |
|
Halvera
squashen och ta bort kärnorna om de är för stora. Gröp ur squashen och
blanda inkråmet med de övriga ingredienserna. Använd blandningen som
fyllning. Strö riven ost över. Gratinera i 175 g ugn ca 35 minuter.
TIPS:
Använd gärna ditt eget favoritrecept för köttfärssås och blanda med
inkråmet från squashen!
3 dl majs |
1 burk vita bönor i tomatsås |
5 dl pumpa, hackad |
3 dl vatten |
1 lök |
salt |
200 g kassler, tärnade |
peppar |
Koka
pumpan och löken tills de börjar mjukna. Tillsätt övriga ingredienser och
värm.
(På
kinesiskt vis)
Kokt ris för 4 personer |
2 dl ärtor |
2 ägg |
1
zucchini squash, strimlad |
Purjolök |
1
burk champinjoner |
2-3 skivor kassler, |
Koka
riset först. När riset är klart, stek äggen och purjolöken i separat
stekjärn under konstant omrörning. Tillsätt kassler, ärtor, squash och
champinjoner. Låt fräsa någon minut. Tillsätt riset och låt allt puttra
över svagt värme ca 10 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Smaksätt med
sojasås när det är dags att servera.
squash eller pumpa (ex sorter): |
bladselleri |
Scallopini |
purjolök |
Peter Pan |
lök |
Uchiki Kuri |
aubergine |
All Season |
okra |
Gold Nugget |
chiles |
matolja |
chilipulver |
paprika |
rökt korv eller skinka |
morötter |
|
Skiva,
strimla eller hacka de ingredienser som är lätt tillgängliga. Slå lite
matolja i en varm stekpanna. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt allt
puttra över låg värme tills det är genomkokt.