Louie’s Pumpkin Patch

 

Efterrätter
Start Up Huvudrätter Efterrätter Sidorätter Sallader & råkost Soppa, bröd Sylt & annat

 

Start
Up

Det är väldigt gott med något sött som avslutning till en god måltid. Det är ännu roligare att veta att ingredienserna samtidigt är nyttiga. Så är det när man använder pumpa. För amerikanerna tillhör pumpapaj tacksägelsebordet i november månad (Thanksgiving Day). Det finns naturligtvis många olika recept till pumpapaj. Varje familj har sitt favoritrecept. Provsmaka denna paj så förstår du varför amerikanerna är så förtjusta i sin ”pumpkin pie”. För övrigt blir kakor extra saftiga med pumpa eller vintersquash i.

Kokt pumpa:
Klyva pumpan i stora bitar och ta bort kärnorna. Lägg bitarna i ett stort kokkärl med lite vatten och koka (ånga) tills pumpan är mjuk. Slå av vattnet och låt svalna. Pumpan kan nu lätt gröpas ur med en sked. Låt pumpamassan rinna av ordentligt.

Prova gärna följande godbitar som bakas hemma hos oss:

 

 

Amerikansk Pumpapaj

(Pumpkin pie eller pepparkakspaj)

Pajdeg:

Fyllning:

5 dl vetemjöl

3 dl kokt pumpa

1 tsk salt

2 ½ dl socker

125 g margarin

½ tsk salt

5 - 7 msk kallt vatten

1½ tsk kanel

 

1 tsk ingefära

 

½ tsk muskotnöt

 

½ tsk malda nejlikor

 

4 ägg

 

5 dl mjölk

Blanda ihop pajdegen, kavla ut den och klä en pajform. Det går utmärkt att blanda med kniv i en matberedare. Används matberedare kan man senare köra pumpan och kryddorna till en jämn smet. Tillsätt ägg och mjölk och häll i pajformen. Grädda i 200 grader i ca 50 min.

OBS! Receptet är anpassat till svenska förhållanden (ej "pumpa på burk"). Den kokta pumpan borde vara VÄL-AVRUNNEN för att få en ganska kompakt massa ELLER minska mängd vätska.


 

Pumpa-pepparkaka = Pumpabröd

(Pumpkin Bread = mjuk pepparkaka)  

Denna mjuka pepparkaka är väldigt saftig tackvare pumpan.

2½ dl kokt mosad pumpa

3 dl vetemjöl

½ tsk kanel

½ tsk bakpulver

½ tsk muskotnöt

½ tsk bikarbonat

½ tsk nejlikor

¾ tsk salt

2 ägg

½ dl mjölk

3 dl socker

1 dl russin

75 g margarin

(1 dl hackade nötter)

Blanda ingredienserna och slå allt i en väl smord brödform. Grädda i 200 grader i ca 60 min.

OBS! Receptet är anpassat till svenska förhållanden (ej "pumpa på burk"). Den kokta pumpan borde vara VÄL-AVRUNNEN för att få en ganska kompakt massa ELLER minska mängd vätska.

 


 

Småkakor

(Pumpkin Cookies)  

De här små mjuka pepparkakorna är väldigt saftiga. De påminner lite om skånska pepparkakor.

 

2½ dl brun farin

½ tsk salt

2½ dl kokt mosad pumpa

½ tsk kanel

1 dl matolja

½ tsk muskotnöt

1 tsk vanillinsocker

¼ tsk ingefära

5 dl vetemjöl

2½ dl russin

1 tsk bikarbonat

1½ dl hackade nötter

1 tsk bakpulver

 

Blanda ihop kaksmeten och klicka sedan ut med en sked på bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 12-15 min. (ca 40 småkakor).  

OBS! Receptet är anpassat till svenska förhållanden (ej "pumpa på burk"). Den kokta pumpan borde vara VÄL-AVRUNNEN för att få en ganska kompakt massa ELLER minska mängd vätska.

 


 

Chokladpumpapaj

Pajdeg:

Fyllning:

5 dl vetemjöl

3 dl kokt pumpa

1 tsk salt

2 ½ dl socker

125 g margarin

½ tsk salt

5 - 7 msk kallt vatten

1½ tsk kanel

 

1 tsk ingefära

 

½ tsk muskotnöt

 

½ tsk malda nejlikor

 

2 msk kakao

 

4 ägg

 

5 dl mjölk

Blanda ihop pajdegen, kavla ut den och klä en pajform. Det går utmärkt att blanda degen med kniv i en matberedare. Används matberedare kan man senare köra pumpan och kryddorna till en jämn smet. Tillsätt ägg och mjölk och häll i pajformen. Grädda i 200 grader i ca 50 min.

OBS! Receptet är anpassat till svenska förhållanden (ej "pumpa på burk"). Den kokta pumpan borde vara VÄL-AVRUNNEN för att få en ganska kompakt massa ELLER minska mängd vätska.

 

© 2009  Previous ] Start ] Up ] Next ]