Louie’s Pumpkin Patch

 

Soppa, bröd
Start Up Huvudrätter Efterrätter Sidorätter Sallader & råkost Soppa, bröd Sylt & annat

 

Start
Up

 


 

Louie's Pumpasoppa

(Förslag: Uchiki Kuri, Golden Debut, Ambercup)

1 pumpa / vintersquash, ca 500- 700 g

3 stjälkar bladselleri

3 morötter, skivade

2 liter vatten

1 purjolök, skivad

1 dl kornris

salt, chilipulver, krydda efter egen smak

 

Gröp ur kärnhuset och dela pumpa / vintersquash i tärningar. Tunnskaliga (ex. ovannämnda förslag) sorter behöver ej skalas. Skiva eller hacka grönsakerna. Tillsätt vatten och kryddorna. Koka upp och låt puttra tills grönsakerna är genomkokta. Lägg i kornris och låt koka ca 20 min till. Soppan smakar faktiskt bättre dagen efter.

Räcker till 4-6 hungriga personer.

Denna soppa är fyllig och lätt att laga. Den passar bra en kylig höstdag.

 


 

Pumpa-Tomatsoppa  

1 burk krossade tomater                         

4 dl pumpa i tärningar                     

2 hackade lökar                                      

1 msk smör                                    

4 dl grönsaksbuljong                              

1 lagerblad                                     

salt, mint enl. smak                                 

 

Fräs löken i smöret. Tillsätt tomater, buljong, lagerblad och smaksätt med salt och mint. Lägg i pumpan och koka ytterligare 10-15 min. Man kan även tillsätta 1 - 2 dl gräddfil eller créme fraiche.

 


 

Pumpasoppa

 

3 dl pumpatärningar

1 msk margarin

1 lök, hackad

salt

5 dl mjölk

 

 

Lägg pumpatärningarna och löken i en kastrull med en klick margarin. Tillsätt lite vatten om det behövs (de flesta pumpasorterna har mycket hög vattenhalt).  När pumpan börjar bli lite mjuk (koka ej för länge, annars får man mosad pumpa) tillsätt mjölk och smaksätt med salt. Servera när den är lagom uppvärmd. Denna soppa är snabb och lätt att laga och passar särskilt en kylig höstdag.

  


 

Mexikansk Pumpasoppa

2 lök, hackade

peppar

matolja

500 g kokt pumpa, mosad

1 liter hönsbuljong

1½ dl mjölk

½ tsk muskotnöt, malen

1 burk krossade tomater

salt

1 purjolök, hackad

Bryn löken i matoljan. Tillsätt hönsbuljong, kryddor och pumpa. Koka ca 10 minuter. Tillsätt mjölken.

Blanda tomaterna och purjolöken strax innan soppan serveras.

 


Pumpkin-Patch Bröd

1 paket jäst eller 50 g jäst

1 msk dragon

2 dl varmt vatten

1 msk olivolja eller matolja

1 ägg

1 dl riven parmesanost

1 tsk salt

2 dl rågsikt

1 tsk socker

8 dl vetemjöl

1 msk timjan

5 dl pumpa, grovt hackad

Smula ner jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt ägg, socker, kryddor, olja, ost, rågsikt samt 6 dl vetemjöl och blanda väl. Blanda 1 dl vetemjöl med den grovt hackade pumpan. Knåda pumpan in i degen tills jämn fördelad.

Låt degen jäsa övertäckt ca 1½ timme eller till dubbel storlek. Knåda degen och tillsätt vetemjöl tills degen är mjuk men ej kladdig. Forma till en rund limpa och lägg den på en väl smord bakplåt.

Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Grädda i 175o ca 45 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

 

Tips: Ersätt en del av pumpan med andra grönsaker från trädgården, ex lök, aubergine, paprika, broccoli, morötter, tomater.

 

© 2009  Previous ] Start ] Up ] Next ]